In de jaren dertig - de crisis jaren- werd er bij de Hawwthorne fabriek van Western Electric in Chicago, een reeks experimenten uitgevoerd in het kader van gedrag en de productiteit van werknemers.
Uit een enorme fabriekshal met arbeiders die over telefoonschakelingen stonden gebogen, koos E.M. 6 vrouwen van wie hij wekenlang het gedrag en de productivitieit in de gaten hield. Toen liet hij de 6 vrouwen in een afzonderlijke ruimte verder werken, onder toezicht van een supervisor die meer de
functie had van observator dan van chef. Hier veranderde hij allerlei variabelen, zoals hat aantal uren, het aantal uren per week, het tijdstip van de lunch, de frequenties van de pauzes, etc. om te zien of de productie erdoor beinvloed werd.
Op een gegeven moment viel E.M. iets verbijsterds op. De 6 vrouwen waren onder alle omstandigheden productiever dan de werknemers in de fabriekshal, ook bij verandering die meer stress en vermoeidheid hadden moeten leiden.
Het pricipe dat ten gronslag ligt aan het Hawthorne experiment, lijkt voor de hand te liggen, we gedragen ons anders als we weten dat er iemand op ons let.
NOEM MIJ MAAR EEN BOERENLUL, MAAR ALS DIT IN DE JAREN 80/90 IN NEDERLAND HAD PLAATS GEVONDEN, EN ER GEMEENSCHAPSGELDEN AAN WAREN VERSPILD, DAN HADDEN WE ONS AFGEVRAAGD WAAR DIT NOU EXACT VOOR NODIG WAS GEWEEST. IEDERE IDIOOT HAD DIT KUNNEN WETEN…….
MAAR DAN DE DIEPGAANDERE VRAAG.
Een gebied waar nog geen rekening wordt gehouden met het Hawthorne effect, is dat van signals intelligence. Als mensen worden meegeluisterd, zullen ze hun gedrag op een of andere manier veranderen. Misschien versleutelen ze hun berichten of veranderen ze hun berichten of hun code. Of ze spreken in een niet te ontcijfreren taal zoals gangsters in de film.
Geinig dat soort experimenten. Ben er van overtuigd dat ze het willen weten.
Ben zelf ook nieuwsgierig…. >)>) en sportief… en heb humor ….
Het principe ligt voor de hand, LETS CHECK IT OUT.
Op de meest interessante figuren.
Groetjes ………