Mickey schreef:
Waarom kopen mensen dingen, veel meer dan dat ze nodig hebben? Een eenduidig antwoord krijg ik niet, een idee helpt me al een heel eind op weg.
________
M.i. reclame = hypnose. Voeg daaraan toe, jaloezie, hebzucht (we willen immers niet graag dat de buren een grotere breedbeeld heeft dan wij), en er is het juiste klimaat voor de "consumpsiemaatschappij.
ARTIKEL TELEGRAAF 25-7-2006
Laat filmkijkers een onderdeel van een seconde een reclameboodschap zien, b.v. “drink Coca Cola”", en de kijker krijgt trek in Cola en drinkt dat product in de pauze.
Het is een experiment dat in 1957 in Amerika werd uitgevoerd, maar waarvan nadien bekend werd dat de onderzoeker J.V. de uitkomsten had verzonnen. Nu, bijna 50 jaar later herhaalde de Nijmeegse sociaal psycholoog J.K. de test.
In K. onderzoek naar de werking van zgn. sublinimale reclame reclame, de resultaten zijn inmiddels geplubliceerd in de journal of experimental social psychlogy, werkte de psycholoog met een testgroep van 60 personen. Hij liet ze een onzinproef doen: zoek in een reeks hoofdletters B naar kleine letters b. Tussendoor kwam heel kort, 23 milliseconden, het merk Lipton Ice op het scherm.
Bij een controlegroep die dezelfde opdracht uitvoerde kwam niet de naam van van de ijsthee maar een anagram van het merk: nipeic tol. De tijdflits was zo kort dat niemand de namen bewust zag. Na afloop kregen de proefpersonen iets te drinken aangeboden. Ze mochten kiezen uit Lipton Ice en Spa rood. Bovendien vroeg K. de proefpersonen of ze dorst hadden. De dorstige personen de ijstheeflits hadden gezien, kozen vaker voor dit drankje dan de mensen in de controlegroep.
De conclusie, aldus K. is dat de flitsreclame alleen werkt bij een behoefte. Het heeft geen zin ijsthee te slijten aan iemand die geen dorst heeft. Daarom voegde hij een tweede experiment toe. Een deel van de groep werd dorstig gemaakt met met dubbelzoute drop. En jawel, de dropeters kozen vaker voor de ijsthee. De psycholoog verrichtte zijn onderzoek op de Radboud Universiteit Nijmegen, een heel andere omgeving dan thuis of in de bioscoop. Daarom wil K. nu gaan onderzoeken hoelang de boodschap blijft hangen.
Het Amerikaanse onderzoek leidde in 1957, voor bekend tot felle protesten.. Men onderkende het gevaar van onderbewuste beinvloeding en sublimimale reclame werd in de VS, in Australie en Groot Britanie verboden.
Want: stel dat flitsreclame niet wordt gebruikt om de onderbewuste kijker te verleiden tot het drinken van Cola maar juist stiekem wordt aangezet tot ongezond gedrag, vet eten, meer roken?
Of, waar trekt men de grenzen, om op een bepaalde politieke partij te stemmen?