Rouw en overbelasting mantelzorg.

  • Marja

    Ruim 7 mnd geleden is mijn schoonvader overleden. Mijn schoonmoeder (88 jaar) wil niet meer verder, zij zou haar man het liefst achterna gaan.

    Zij kan, wil èn durft niet meer alleen te zijn in haar zelfstandige woning. Sinds begin juni zijn mijn man en zijn broer nu (om de beurt) 24 uur per etmaal bij haar in huis. Ze hebben op deze manier allebei nauwelijks een privéleven meer en het is simpelweg niet uit te houden.

    Omdat mijn schoonmoeder diverse gezondheidsproblemen heeft (o.a. hartklachten, duizelingen en neiging tot vallen) is er een urgentieverklaring aangevraagd voor verblijf in een verzorgingstehuis. Na fouten hierbij van het CIZ, werd de urgentieverklaring in eerste instantie afgewezen. Nu is de verklaring er inmiddels wel, maar er zijn hierdoor bijna 5 maanden verloren gegaan.

    Het zal nog minstens 6 maanden duren eer zij een plaatsje kan krijgen in een verzorgingshuis, al die tijd zullen mijn man en zijn broer dus beurtelings 24 uur per dag bij haar moeten blijven.

    Het is niet alleen een buitengewoon zware vanwege het totaal inleveren van hun eigen gezinsleven, mijn schoonmoeder is ook geheel afhankelijk van hen.

    Ze gaat wel zelf naar de wc en trekt zelf haar kleding aan, maar daar blijft het wel zo'n beetje bij. De gehele dag zit zij in haar stoel en is nergens toe te brengen.

    Zelfs als mijn man met haar aan de arm een beetje door de woning wil gaan lopen (vanwege het hele kleine beetje beweging dat ze toch echt nodig heeft!) weigert ze dat vrijwel altijd.

    Het is steevast: Ik kàn het niet, ik ben te moe, ik heb er geen behoefte aan en… láát mij nou maar! Dat zijn de uitdrukkingen die ze hierbij altijd gebruikt.

    Het lopen en bewegen gaat dan ook in een rap tempo achteruit.

    Ik moet zeggen dat mijn schoonvader haar altijd alles uit handen heeft genomen, ze heeft nooit ergens moeite voor hoeven doen. En nu heeft ze natuurlijk verdriet door zijn overlijden en doet geen spoortje moeite om ook maar 'n héél klein beetje de draad weer op te pakken.

    Zelf een boterham klaarmaken is er niet bij, koken doet ze al jaren niet meer en sinds het overlijden van haar man is ze pas drie keer naar buiten geweest. Nou ja, naar buiten… ze is in een auto gestapt en meegereden.

    Straks met Kerst ga ik (met het eten dat ik ga maken) ik de eerste dag naar haar toe met mijn kinderen -mijn man is daar dan al- en mijn zwager de tweede dag. Met oud en nieuw gaat mijn man de nacht bij zijn moeder doorbrengen in plaats van thuis, bij ons gezin.

    Met vakantie gaan is er voor ons natuurlijk ook niet bij, zelfs geen dagje weggaan.

    Dit houden we allemaal geen half jaar meer vol. Heeft iemand enig idee wat je zou kunnen doen om dit te doorbreken?

  • azalaia

    Hallo Marja, je zou naar haar huisarts kunnen gaan met het zeer dringende verzoek binnen 1 week 24 uur thuiszorg in ploegendienst voor haar te regelen voor de tijd dat ze nog niet naar een verpleeghuis kan.

    Dit kan zo niet langer en dit moet gewoon anders geregeld worden.

    Ga er maandag meteen achter aan en dwing dit af, leg de situatie uit en zeg dat je het niet meer kan opbrengen.

    In Amsterdam is de wachttijd 2 maanden in het Sarphatihuis in de buurt van Artis, maar goed, daar heb jij niks aan tenzij je toevallig in Amsterdam woont.

    Sterkte en onderneem actie.

    Groeten van azalaia.

  • Saskia

    Waarom heb je nog geen thuiszorg ingeschakeld ?

    Die is hiervoor bedoeld.

  • Marja

    Was het maar mogelijk op deze manier, Azalaia.

    Het is niet zo dat mijn schoonmoeder in aanmerking komt voor een verpleeghuis, maar voor een verzorgingshuis. Ze is nog ‘te goed’ voor een verpleeghuis.

    De huisarts is op de hoogte, maar kan verder niets doen om de plaatsing in een verzorgingshuis te versnellen. Hij heeft het advies gegeven (aan het CIZ) dat een spoedige plaatsing noodzakelijk is.

  • Marja

    Er komt thuiszorg voor de persoonlijke verzorging (douchen) en één keer per week voor wat huishuidelijke hulp.

  • pien

    Dan zou ik haar toch een uurtje alleen laten als ze geheel verzorgd is, dus even een uurtje weg om haar weer aan het alleen zijn te laten wennen en dit is op te bouwen.

    Mijn schoonvader is ook overleden en mijn schoonzusjes wilden ook een 24 uurs service opbouwen maar daar heb ik hard tegen geprotesteerd. Er komt hulp om te poetsen, ze kan ons altijd bellen om even met iemand te kunnen praten. Als er hulp nodig is dan zijn we er om de beurt maar ze ziet zelf in dat ze deels zelfstandig moet blijven.

    Voor het eten is tafeltje dekje te regelen. Voor het poetsen komt er al een hulp. Voor wassen en aankleden kan dit ook want het is niet te doen voor kinderen om dat altijd te doen. De lunch kan klaargezet worden zodat er dan niemand hoeft te komen. Ook kan ze tijdelijk logeren in een verzorgingstehuis, dus op vakantie, zodat jullie ook weg kunnen gaan. De dagverzorging kan haar met een busje op laten halen en dan is ze de hele dag gezellig bezig, wordt ze afgeleid.

    Mijn schoonmoeder heeft ook altijd de radio aan, is dit niks voor de jouwe?

    Het klinkt hard maar wij werken allemaal en dit is niet te doen, zoveel vrij heeft niemand. Ik zou wel bij de huisarts aangeven dat er geen 24-uurs hulp meer is in deze vorm, dan pas nl. wordt er hulp geregeld. Toen er 3x in 1 dag hulp voor mijn schoonvader moest worden gebeld, toen was er opeens een plekje binnen het verzorgingstehuis vrij.

    Begrijp me niet verkeerd: ik ben voor mantelzorg maar om voor een ander te kunnen zorgen, moet je ook goed voor jezelf zorgen en daar hoort ook rust bij!

    Ik werkte ooit in een verzorgingstehuis en die mensen hadden meer aan opgewekt bezoek van familie waarbij dan wat leuks met ze werd gedaan, wandelen of zo, dan aan de verzorging en verder niks.

  • sunny

    Je legt je schoonmoeder wel erg in de watten, ik zou haar net als Pien voorsteld wat meer alleen gaan laten en het er een beetje op aan laten komen.

    Succes.

  • Marja

    Mijn schoonmoeder is wel af en toe 'n uurtje alleen, dan vraagt ze wel altijd of ze zo snel mogelijk terugkomen.

    Het akeligste is dat ze zoveel last van duizelingen heeft en regelmatig is gevallen, dat is de voornaamste reden dat ze haar niet alleen durven laten. Ze is al eens bij één van die keren met haar hoofd tegen de muur aan geslagen en kan dan echt het knopje van het alarm (dat ze bij zich draagt) niet indrukken.

    Het is gewoon een rampscenario, Mijn schoonmoeder durft niet alleen te blijven en haar beide zoons durven haar niet alleen te laten. Dit zelfs ondanks het feit dat ze daar allebei hun privéleven volledig voor opzij moeten zetten!

    Het is ook slopend voor de situatie van ons gezin, maar ook voor mijn (gescheiden) zwager is het hebben van 'n eigen leven de komende 6 maanden nog steeds niet mogelijk.

    Ik vrees dat er geen oplossing bestáát voor de ontstane situatie…

  • Saskia

    Marja, je kunt de thuiszorg uitbreiden.

  • pien

    Telkens dit soort voorvallen melden en aandringen op hulp is de enige manier, als je valpartijen niet meldt dan wordt er ook niks gedaan.