Hoe iemand naar psycholoog krijgen?

  • Jenny

    Mijn broertje heeft een nogal zware periode gehad met zelfmoordgedachten, zichtzelf snijden, zich in slaap drinken.

    Naar de huisarts toe zegt hij dat alles goed gaat en krijgt zijn medicatie dan weer mee. Maar hij staat onder controle van het traumateam van zijn werk (hij moet iedere dag even komen, al is het maar om koffie te drinken) zodat zij weten dat hij nog leeft.

    Traumateam, huisarts, moeder en zus vinden dat hij serieuze hulp moet zoeken, maar kunnen het hem niet verplichten.

    Is er een “handigheidje” om hem zover te krijgen dat hij gaat, of moeten we het naast ons neerleggen en hopen dat het goed afloopt?

    Groetjes, Jenny

  • Poepsie

    Als iemand niet wil dan houdt het eigenlijk op.

    Het enige is hem met goede argumenten overtuigen dat pillen alleen niet voldoende zijn. Je hebt best kans dat als de medicatie werkt en hij zich wat beter voelt, zich wel openstelt voor de nodige hulp.

    Probeer hem te stimuleren maar trek niet te veel aan hem, dit kan nl ook averechts werken.

    Sterkte

  • Anke

    onze zoon was al heel lang psychiatrisch ziek. Wilde niets, geen hulp, geen medicatie, geen arts. Op gegeven moment kwamen wij acher een project en dat heet in onze stad het“janusproject” Dit zijn psychiatrisch verpleegkundigen die die jongens en meisjes opzoeken en hulp bieden. Willen ze niets dan blijven ze aan de zijlijn contact houden met de familie. Op gegeven moment heft onze zoon wel zijn hulp gekregen. Zijn motief was Ik wil van die vent af dus laat ik nou maar doen wat hij zo graag van mij wil. Stiekemweg is hij zo wel de hulpverlening ingegaan.

    Misschien is er in jouw omgeving ook zo'n project. Wij zijn hierop geattendeerd door de politie. Stomtoevallig hoor dit contact met de politie, maar men had in de gaten dat er iets “loos” was met onze zoon en gaf deze tip.

    Ik weet dat er in noordholland ook zo iets is maar ben helaas de naam vergeten. Google maar eens en misschien vind je dan wat

    Succes en veel sterkte

  • jamime

    Email-therapie kan ook. Zie daarvoor onder het kopje online-therapie op de psychologie startpagina.

    Je kunt ook chatten met een hulpverlener:

    http://www.soshulp.nl/hulponline.html

  • Heleen

    Je hebt al een paar goede tips gekregen, zie ik. De meer laagdrempelige hulp (zoals jamime noemt) vind ik een goeie, en ook de soort zorg waar Anke het over heeft. Dit noemen ze ook wel “bemoeizorg”, in die zin dat deze hulpverleners op bezoek gaan bij mensen die niet uit eigen beweging hulp zoeken of hebben gezocht. Alleen meestal is dit soort zorg gericht op mensen met een psychiatrisch verleden, die bijv. vroeger ooit opgenomen geweest zijn en die nu geen hulp meer willen. En uit jouw verhaal begrijp ik dat je broertje nog niet eerder hulp heeft gehad, dus ik weet niet zeker of hij voor dit soort hulp in aanmerking zou komen.

    Over het algemeen is het in Nederland zo dat je niemand kunt verplichten om hulp te zoeken. Tot iemand een gevaar is voor anderen of voor zichzelf, dan kan iemand gedwongen worden opgenomen. Maar als dat niet het geval is, kan het als familie heel zwaar zijn om te zien hoe iemand van wie je houdt en die hulp nodig heeft, alle hulp weigert. Ik heb dan ook groot respect voor jullie en voor alle mensen die hier dagelijks mee te maken hebben.

    Even heel eerlijk? Ik zou in een dergelijke situatie de huisarts tippen, aangeven dat die een volgende keer wat meer door moet vragen. Dit kan uiteraard alleen als je erop vertrouwt dat de huisarts hier tactisch mee om kan gaan. Een arts mag geen informatie géven over patiënten, maar jij mag met hem of haar wel je zorgen delen over je broertje. Het is natuurlijk geen garantie, maar het kan een goede ingang zijn. De huisarts kan gewoon eens langs z'n neus weg wat meer vragen stellen, in de hoop dat je broertje hierop open reageert. Dat is een ‘trucje’ dat ik toe zou passen in zo'n situatie. Ook heb ik een vriendin wel eens zo ver gekregen om hulp te gaan zoeken, door aan te bieden om met haar mee te gaan, en zelfs voor haar de afspraken te regelen. Ze wilde eigenlijk niet, maar op mijn vraag of ze mee zou gaan als ik een afspraak voor haar zou maken, zei ze ‘ja’. Soms is het de manier waarop je het vraagt. Maar het kan heel moeilijk zijn hoor, als iemand écht niet wil, heb je als familielid of vriend in feite weinig in handen om zachtjes wat druk uit te oefenen. Iemand zei al heel terecht dat je er ook weer niet al te hard aan moet trekken, omdat dat averechts kan werken. Misschien kan de bedrijfsarts nog iets betekenen, als het probleem ook bekend is op zijn werk? Die zou hem eens op kunnen roepen op het spreekuur voor een gesprek, en kan eventueel ook doorverwijzen.

    Hoe dan ook wil ik jullie als familie heel veel sterkte wensen, zo aan de kant te staan en weinig te kunnen doen voor iemand, lijkt me heel moeilijk!

  • Jenny

    Iedereen heel erg bedankt voor de antwoorden. Momenteel gaat het echt weer rot met hem, zo erg dat je hem alles wijs kan maken. Dit hebben we in ons voordeel gebruikt: gezegd van de afspraak, vond hij goed. En hij logeert een aantal dagen per week bij zijn moeder.

    Huisarts, traumateam van het werk, arboarts hebben allemaal gezegd dat hij eens met een specialist moest praten. Toendertijd ging het redelijk en wilde hij niet.

    Maak me zorgen dat het zo makkelijk ging, maar ben heel erg blij dat hij gaat.

    Groetjes, Jenny